Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar
2008 – 2012 arasında 4 yıllık yorucu ama keyifli bir ekip çalışması ile Türkiye’de ki Mesleklerin İlk Kadın Temsilcilerinin başarı öykülerinin yer aldığı belgesel serisi çektik.
Yaptığımız en anlamlı işlerin başında gelebilecek bu yapıt, ülkemizde ve dünyada kadının sosyal statüsü ve yeri ile ilgili değerli mesajlar veriyor. Kadınlarımızın eğitimli olmaları tüm meslek gruplarında var olmaları çok değerli. Mottomuz : ” Cehaletin en büyük korkusu kadındır. Kadını eğitirsen, kadın çocuğunu eğitir ve eğitilmiş çocuk kurtarılmış gelecektir.” Einstein
Çocuklarımıza rol model öncü kadınlarımızın başarı öykülerini göstererek yollarını aydınlatmak cinsiyet ayrımcılığının her anlamda önüne geçerek, hayat yolculuklarında başarı odaklı bireyler olmalarına destek vermek istiyoruz. Nisvan, bu amaçlara hizmet eden bir sosyal sorumluluk projesidir.
Nasıl Başladık
8 Mart Dünya kadınlar gününde ünlü sanatçıların şiddet görmüş bir kadın makyajı ile ‘ Kadına Şiddete Hayır ‘ sloganları ile kamu spotlarında Tv’lerde yer aldıklarında bu kamu spotu ne kadar anlamlı da olsa, yılda sadece bir gün kutlanan Dünya kadınlar gününde bu mesajın doğru olmadığını düşündüm. Çünkü o gün kadınlarımızın günüydü ve böyle anlamlı bir günde verilmesi gereken mesaj Kadınların Başarıları olmalıydı. Örneklemek gerekirse, küçük bir kız çocuğunun ünlü bir kadın sanatçıyı şiddete uğramış bir kadın imajıyla Kadınlara şiddet uygulamayın mesajını tam anlaması mümkün olmayacaktı. Sanatçının yüzündeki izlerin bir makyaj olduğunu anlaması zaten mümkün değildi. Yani ünlüde olsanız, her gün televizyonlarada çıksanız, zenginde olsanız, ekonomik özgürlüğünüz de olsa erkekler size şiddet uygulayacak mesajı daha çok ön plandaydı. Ve o kız çocuğunun gelecekte sağlıklı bir aile kurma olasılığını psikolojik nedenlerle imkansızlaştırıyordu. Bu konu doğru zamanda doğru anlatım biçimleri ile doğru hedef kitlesine ulaştırılmalı düşüncesiyle, Başarı öykülerinin daha değerli bir mesaj olacağına karar verip NİSVAN yolculuğumuz başladı. Mesleklerin ilk kadın temsilcisi olmak zor ve diğer kadınlar için rol model olmak bakımından çok önemliydi. İlk kadın doktor, ilk kadın emniyet müdürü, ilk kadın makinist ve erkek hegemonyasının sürdüğü tüm meslek gruplarında bu tabuyu yıkmayı başarmış kadınlarımız başarı öyküleri ile 8 Mart’ın parlayan ışıkları olmalıydı. Ve halen çekimlerine devam ettiğimiz 20’ye yakın meslek grubunun ilk kadın temsilcisinin hayat hikayelerinin belgesellerini çekmeyi ve TRT Belgeselde yayınlatarak toplumla buluşturmayı başardık.
Geldiğimiz Nokta
Çok değerli bir konu işliyor olmamıza rağmen, maliyetli bir projenin içinde olduğumuz için bir yerde durmak zorunda kaldık. Bu konunun ülkemiz ve kadınlarımız için çok değerli olduğunu bilincinde bir kurum ve kuruluş desteği bulduğumuzda 100 öncü ve rol model kadınımızın hayat hikayesini toplumumuzla buluşturabilmeyi umut ediyoruz.